Stap 4: Affiche bestellen

Klaar voor de actie: we bestellen de affiche! Uiteraard ben je vrij om je posters te bestellen bij een lokale drukker of kopiezaak. Veel eenheden hebben een sponsordeal, een goede kennis of een gemeente die occasioneel drukwerk op zich wil nemen. Grijp deze kansen, of laat je inspireren door hoe andere eenheden dit aanpakken.

Tips voor online drukkers

Er zijn héél veel online drukkers, maar we pikten er voor jou een aantal uit met een degelijk assortiment en een eerlijke prijs. Kijk, vergelijk en kies!

 • www.zwartopwit.be, een online drukker met een enorm breed assortiment! Je kan bovendien online je prijs berekenen. Je krijgt hier ook 5% korting op al je drukwerk als je de code ingeeft die je kan verkrijgen door een mailtje te sturen naar broes@fos.be of communicatie@fos.be
 • www.flyer.be, scherp geprijsd met een degelijke kwaliteit. Getest en goed gekeurd!

Aandachtspunten

 • Vraag altijd offertes op bij verschillende drukkers.
  Door de verschillende pistes te onderzoeken ben je zeker van je stuk. Je zal zien: de prijs kan sterk verschillen. Veel drukkers zijn namelijk gespecialiseerd in 1 iets, maar zullen jou natuurlijk niet vertellen om bij een van hun collega’s aan te kloppen. Door verschillende prijzen met elkaar te vergelijken sluit je uit dat je te veel betaalt voor je drukwerk.
 • Hoe meer affiches je bestelt, hoe lager de prijs per affiche.
  Dat komt omdat je de drukker een aantal vaste kosten heeft die hij sowieso moet maken. Eenmaal die kosten zijn gemaakt, maakt het niet uit of hij 100 of 500 affiches drukt. Daarom is het altijd interessant om ook offertes te vragen voor verschillende hoeveelheden.
 • Kies je papiersoort en afwerking in functie van je noden.
  Je hebt een heel gamma van papiersoorten en afwerkingen. Zo heb je zwaar papier, glanzend papier, gerecycleerd papier, etc. Maak vooraf uit wat je als eenheid wil bereiken. Als je bvb. posters laat drukken voor een eenheidsfeest (éénmalig), dan kan je gerust voor licht papier kiezen. Bij ledenwervingsposters die liefst langere tijd moeten blijven hangen, kan het interessant zijn om voor zwaarder en blinkend papier te kiezen. Een goede drukker zal je hierin kunnen adviseren!
 • Ophalen of afleveren
  Bij online drukkers kan je heel vaak kiezen hoe je alles aangeleverd wil krijgen. Of je gaat alles afhalen op een afhaalpunt in stad X, of je betaalt €X voor een levering bij je thuis. 

Lachen met vrienden